Startups die actief zijn op het snijvlak van klimaattechnologie en fintech trekken momenteel veel aandacht van investeerders.

Hoewel durfinvesteerders dit jaar over het algemeen fors minder financiering verlenen aan startups, weten enkele sectoren, zoals generatieve AI, nog steeds grote bedragen binnen te halen bij financieringsrondes.

Zogenoemde klimaatfintechbedrijven behoren ook tot de winnaars. De investeringen in dit segment zijn dit jaar toegenomen, ondanks de malaise waarmee startupss in bredere zin kampen.

Klimaatfintech gewild bij durfinvesteerders

De op fintechbedrijven gerichte durfinvesteerder CommerzVentures definieert klimaatfintech als de sector van bedrijven die de vermindering van de CO2-uitstoot versnellen of helpen bij het analyseren aan klimaatrisico’s. De investeringsmaatschappij identificeerde wereldwijd inmiddels meer dan zeshonderd van dergelijke bedrijven die gevestigd zijn in de VS en Europa.

Die zeshonderd bedrijven bevatten onder meer fintechs die het afsluiten van energiecontracten standaardiseren, helpen bij het beheer beleggingen in duurzame energie, of financiële diensten aanbieden voor de financiering en facturatie van klimaatprojecten.

Investeerders denken dat fintech een impact kan hebben "die veel verder gaat dan alleen de financiële sector", zegt managing partner Paul Morgenthaler van CommerzVentures. "Aangezien de klimaatcrisis een transformatie van onze gehele economie behelst, voelen we dat fintech een belangrijke katalysator kan zijn", zegt hij tegen Insider.

"We denken dat dit een grote, nieuwe golf zal worden, gelet op de enorme omvang en urgentie van de klimaatcrisis."

Veel investeringen in klimaatfintech

Het regent inderdaad investeringen in deze branche. Zo haalde de Zweedse startup Cloover, die financiering van duurzame investeringen zoals zonnepanelen en warmtepompen faciliteert, onlangs zo'n 2 miljoen euro op met de uitgifte van aandelen en 5 miljoen euro via schuldfinanciering.

De Britse startup Climate Aligned wist 1,5 miljoen pond (zo'n 1,7 miljoen euro) op te halen voor zijn door kunstmatige intelligentie gedreven dataplatform rondom duurzame obligaties.

Opna, een Britse bedrijf dat projecten rondom CO2-opslag aan financiering helpt, haalde afgelopen maand 6,5 miljoen dollar (zo'n 6,1 miljoen euro) op bij investeerders.

"Een van de redenen waarom klimaatfintech logischerwijs een groeisector is, heeft te maken met het feit dat dit een groot deel van de economie raakt", zegt CEO en mede-oprichter Aleksi Tukiainen van Climate Aligned. "Er zullen veel dingen fundamenteel moeten veranderen als zaken zoals het meenemen van CO2-rapportages in de reguliere bedrijfsvoering van ondernemingen. Het financiële systeem vertegenwoordigt het bedrijfssysteem."

Klimaatfintech draait bovendien om software, waardoor startups relatief gemakkelijk en efficiënt kunnen opschalen. Voor durfinvesteerders is dat een belangrijk gegeven, aldus Morgenthaler van CommerzVentures.

Wat ook helpt is dat durfinvesteerders veel kapitaal hebben om te investeren en dat de klimaatcrisis "niet overgaat, los van hoe de economie draait op de korte termijn", zegt Jeremy Brown van investeringsplatform Anthemis.

Groene energie populair bij investeerders

Durfkapitalisten zijn vooral optimistisch over fintechbedrijven in de energiesector. Wie overigens denkt dat enkel nichepartijen profiteren, zit ernaast.

"Het fundamentele probleem is dat veel bestaande instrumenten voor het financieren en ontwikkelen van energieprojecten zijn gebouwd voor grote installaties zoals kolencentrales en booreilanden – en niet voor dynamische en variabele activa zoals zonne-energiecentrales en windmolenparken", schreef de Amerikaanse durfinvesteerder Bessemer in een recent uitgebrachte roadmap voor investeringen in klimaattechnologie.

De investeringsmaatschappij is geïnteresseerd in energie-investeringen over de gehele linie: van de financiële beoordeling van projecten rondom hernieuwbare energie tot het eenvoudiger maken van overeenkomsten voor de aankoop van duurzame energie.

Dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor consumenten. "Duidelijke en versimpelde contracten voor hernieuwbare energie, energiefacturen en -tarieven bieden consumenten op hun beurt toegang tot de goedkoopste energie uit meerdere hernieuwbare bronnen", zegt Aia Sarycheva van Bessemer.

LEES OOK: Nederlandse startups halen iets minder groeigeld op in het derde kwartaal van 2023